Omega 3 värt att testa för att lindra värk

Hjärnan byggs av Omega 3-fettsyrorIdag lyssnade jag till en väns berättelse om hur hennes livssituation totalt förändrats efter att hon börjat äta Omega 3. För fyra månader sedan låg hon i sängen och vilade åtta timmar per dag på grund av ME (Kroniskt trötthetssyndrom) och fibromyalgi. När hon fick se på Facebook att en vän blivit av med inflammationer med hjälp av Omega 3, så tänkte hon att det är värt ett försök, eftersom ME sägs bero på inflammation i hjärnbarken. Min vän beställde hem Omega 3 och började äta kapslarna. Efter 10 dagar började värken avta och krafterna började komma tillbaka som inte funnits där på flera år. Idag, fyra månader senare med Omega 3, klarar hon en hel dag utan att vila och kan till och med springa, något som varit helt omöjligt i många, många år. Hon orkar med att sköta hushållet, något som hennes make och barn fått sköta nästan helt själva de senaste åren. Och det här är ingen reklamberättelse. Jag känner familjen väl. Jag vet hur hela familjen har lidit. Och hur glada de är idag. Det är bara så fantastiskt att se!

Hälsoeffekterna ingen nyhet

Nu kan ju inte jag bevisa att denna förvandling handlar enbart om Omega 3. Men jag har ingen anledning att misstro det jag hör. Hälsoeffekterna av Omega 3 är ingen nyhet. De upptäcktes redan på 70-talet, då man såg att befolkningsgrupper som lever i huvudsak av fet fisk hade färre fall av inflammatoriska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Det senare har dock inte kunnat bevisas vetenskapligt. Däremot har Omega 3 visat sig effektivt vid behandling mot depression.

Annons:

Varför Omega 3?

Omega 3-fettsyror bygger upp cellernas membran och påverkar dess egenskaper. Mycket Omega 3 går åt till att bygga upp våra hjärnceller. Att ha en balans mellan Omega 3 och Omega 6 är viktigt för att reglera inflammationer i kroppen. Omega 3 ger ämnen som dämpar inflammation, medan Omega 6 ger ämnen som ökar inflammationer. Nu måste man komma ihåg att inflammation på lagom nivå är nödvändig för att läka sår och skador. Men vårt problem är att vi idag inte får i oss tillräckligt med Omega 3, medan vi sätter i oss massor med Omega 6.

Hur får man i sig Omega 3?

Omega 3 fiskolja

Omega 3 får vi i oss genom att äta fet fisk som själv ätit naturligt (vildfångad), och till viss del genom kött från djur som ätit naturligt (gräsbetande eller vilt). Omega 6 får vi i oss i mängder genom snabbmat, halvfabrikat, spannmål, bröd, pasta, smörgåsmargarin etc. Eftersom den fisk vi äter ofta är odlad och det kött vi äter ofta är uppfött på spannmål, så får vi inte i oss den mängd Omega 3 som vi behöver för att hålla en balans mellan Omega 3 och Omega 6. Här kan man förstås lägga om sin kost, framför allt genom att äta mindre spannmål och fetter som innehåller mycket Omega 6. Men det kan ändå vara knepigt att få i sig tillräckligt med Omega 3 (max 3 gram per dag varav 2 gram från kosttillskott).

Vilket Omega 3 kosttillskott ska man köpa?

Active Care Omega 3Köp inte vad som helst som det står Omega 3 på. Dels finns tester som visar att vissa Omega 3-produkter knappt ger något tillskott av Omega 3. Så koncentrationen Omega 3 i produkten är självklart viktig. Det andra som är viktigt är hur stabil fiskoljan i produkten är. Fiskolja härsknar snabbt. Kapslar härsknar fortare än fiskolja på flaska. Men kapslar är praktiskt om du är känslig för smak. Så är ni flera i familjen som hjälps åt att äta upp kapslarna snabbt så kan Active Care Omega 3 för 118 kr vara ett alternativ. Vill du vara säkrare på att få en stabil fiskolja så köp rinnande olja på flaska. Eskimo-3 pure liquid och Ledins Omega-3 är stabila produkter.

Att tänka på

Man ska inte äta Omega 3-kapslar som utsatts för direkt solljus. Öppnad förpackning ska ätas inom ett par månader då kapslarna är känsliga för oxidation (av ljus, värme och tid) så att de härsknar. Fiskolja på flaska håller bättre än kapslar. Smaka på oljan. Den ska inte smaka så mycket. En markerad smak tyder på att oljan härsknat. Då ska du inte äta den. Annars finns det inga risker med att äta Omega 3, men försiktighet rekommenderas om man samtidigt äter den blodförtunnande medicinen warfarin.

Annons:
Dela med dina vänner:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *