När du tränar vill du förstås ha ett knäckebröd som innehåller massor med proteiner, fibrer, vitaminer och minimalt med kolhydrater. Det här brödet är dessutom jättegott och busenkelt att baka!
Ingredienser:
2 dl | dinkelmjöl* (eller vetemjöl) |
1 dl | solroskärnor |
0,5 dl | krossade linfrön |
1 dl | sesamfrön |
0,5 dl | pumpakärnor |
0,5 tsk | salt |
0,5 dl | olivolja |
*) Om du vill ha mindre kolhydrater, byt ut hälften av mjölet mot mandelmjöl.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke. Häll över 2,5 dl kokande vatten och rör snabbt ihop till en smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på bakplåt, gärna med hjälp av en slickepott. Gör brödet lättare att bryta genom att skära lagom stora rutor med en pizzaslicer eller en kniv. Strö över lite flingsalt innan du sätter in plåten i ugnen. Grädda på 150 grader i 55-60 minuter beroende på om du vill ha normalgräddat eller brungräddat. Bryt och låt kallna på ett galler. Ät gärna med riktigt smör och en god ost!
Näringsinnehåll:
Per 100 gram | Per skiva (delar en plåt i 24 bitar) | |
Energivärde | 522 kcal | 81 kcal |
Protein | 19,2 g | 2,97 g |
Kolhydrater | 22,3 g | 3,46 g |
Fett | 41,0 g | 6,37 g |
Fibrer | 3,3 g | 0,52 g |
Jämför dessa näringsvärden med vilket hårdbröd som helst och jag tror att du uppskattar detta även för LCHF. Vill du ha ett mjukt bröd för LCHF så rekommenderar jag oopsies som är helt fria från kolhydrater.
En kommentar om “Proteinrikt och gott knäckebröd”