Enarmsrodd med hantel

Enarmsrodd - latsEnarmsrodd med hantel är en övning som stärker bakre delen av axlarna, skuldrorna, och framför allt den stora ryggmuskeln latissimus dorsi. Bra bålstabilitet är kärnan i enarmsrodd som i så många andra övningar. Faktum är att enarmsrodd kan ta riktigt bra på magen om du gör den rätt.

Videon visar tydligt hur övningen utförs. Tänk på att:

 • hålla huvudet rakt som en förlängning av ryggraden
 • sug i med magen och håll ett rejält magstöd genom hela övningen (tänk plankan)
 • försöka hålla underarmen lodrät under hela övningen

Det kan vara bra att ha en spegel framför sig så att man kan kolla att man håller bålen stilla genom hela övningen. Annars kan man be en vän titta på.

4 kommentarer om “Enarmsrodd med hantel

 1. Hej, jag undrar bara om det finns någon särskild mängd set, repetioner som man bör göra?

  1. Hej Elias!
   Det beror lite på ditt träningsprogram i övrigt och vad du vill åstadkomma. Du hittar nog det som passar dig någonstans mellan 3-5 set om 8-12 reps. Lycka till med träningen!
   Admin

 2. Är det här verkligen en bra övning för framåtroterade axlar?
  Latissimus dorsi har ju sitt fäste på framsida överarm?

  1. Hej Joakim! Helt rätt, en stark latissimus dorsi verkar för att rotera axeln inåt. Men roddövningar stärker även rhomboideus major, som tillsammans med rotatorkuffen samt i viss mån trapezius är de muskler vi vill stärka för att motverka framåtroterade axlar. Sittande kabelrodd där man tänker på att sluta med axlarna så långt bak som möjligt är bättre än enarmsrodd som den beskrivs här, men på den här sajten så skriver vi om övningar som man kan göra hemma med hantlar, och enarmsrodd stärker definitivt även rhomboideus. Går du på gym så kör hellre sittande kabelrodd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *