Flyes – träna bröstmusklerna hemma

Flyes är en av de alla populäraste styrketräningsövningarna alla kategorier, och en bra och relativt enkel övning som passar utmärkt för dig som vill träna hemma.

Alla vill vi träna bröstmusklerna. En av de absolut vanligaste övningarna är flyes. Benämningen flyes kommer förstås från engelskan och från att rörelsen påminner om den vi gör när vi försöker flyga som fåglarna. Innan vi insett att vi inte kan flyga som fåglarna.

Annons:

Hur man gör flyes

flyes för bröstmusklerna på golvet

Efter uppvärmning, greppa ett par lämpliga hantlar och lägg dig på rygg på golvet med böjda ben och fötterna i golvet. Du har säkert sett många göra flyes på träningsbänk, men att göra övningen på golvet är faktiskt bättre då golvet hindrar dig att gå så långt ner att du riskerar att skada axlarna.

Startposition: Håll hantlarna vågrätt med handflatorna uppåt och armarna rakt ut åt sidorna från kroppen. Dra ihop skulderbladen och håll axlarna mot golvet. I videon nedan hålls armarna raka, men många finner det bekvämare att hålla armarna lätt böjda genom övningen. Huvudsaken är att du fixerar armbågarna i samma vinkel hela tiden så att fokus hamnar på bröstmusklerna, då flyes är en isolationsövning. Håll hårt i hantlarna, det hjälper dig att stabilisera hela övningen så att den blir effektivare.

För nu sakta ihop handlarna i en inåtroterande halvcirkelrörelse till dess att de möts ovanför solar plexus, alltså strax bortom bröstmusklerna från hakan sett. Andas ut medan du lyfter hantlarna.

Sänk sedan hantlarna sakta tillbaka till ursprungsläget. Håll emot – muskeln ska jobba lika mycket på tillbakavägen. Kom ihåg att hålla axlarna mot golvet under hela övningen. Andas in medan du sänker hantlarna.

Som alltid, börja med en låg vikt och lär dig övningen med god form. Rätt genomförd ger flyes en god kontakt med bröstmuskeln även med ganska låg vikt. Du ska ha betydligt lägre vikt än vid hantelpress eller bröstpress.

Låt oss igen påminna om att bröstmusklerna behöver varierad träning. Läs därför artikeln Fem bra övningar för större bröstmuskler.

Kom också ihåg att träna bröstmusklernas antagonister. Annars riskerar du att få ont i skuldrorna på grund av framåtroterade axlar.

Annons:
Dela med dina vänner:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *