Återhämtning viktig efter träning

Återhämtning handlar inte om vila utan snarare om återuppbyggnad. Om inte din kropp får ordentlig återhämtning så byggs inte dina muskler upp. Viktigaste komponenten i din återhämtning är att du stoppar i dig massor av proteiner och kolhydrater efter träningen, helst inom 30 minuter, absolut inom en timme.

Återhämtning efter träningVa?! Men jag vill ju gå ner i vikt! Jo, men du vill väl förlora fett, inte muskler? Muskler behövs för att förbränna fett. Jag skriver alltså inte detta enbart till muskelbyggare, utan i allra högsta grad även till dig som tränar för viktminskning. Jag säger det igen: Muskler behövs för att förbränna fett. Ju mer muskler, desto mer fettförbränning.

Men varför just kolhydrater? Under träningen sjunker ditt blodsocker. Detta måste ersättas direkt efter träningen, annars kommer kroppen att börja bryta ner muskler (proteiner) för att få kolhydrater. Kroppens lager av glykogen minskas kraftigt av träning och det kan ta många dagar att bygga upp igen. Därför kan det inte understrykas nog att du behöver få i dig kolhydrater efter träningen.

Proteiner behövs för att återställa muskelvävnaden efter träningen. Det som händer när du tränar en muskel är egentligen att den går sönder. Det låter dramatiskt, men jag talar inte om en skada, utan om en helt vanlig muskelansträngning. När en muskel utsätts för en belastning större än den är van vid sker små mikrobristningar i muskelvävnaden. Om kroppen sedan får den näring den behöver så kommer muskeln att reparera sig själv så att den blir starkare än den var tidigare.

Kyckling och tonfisk är livsmedel som innehåller mycket protein. Ett sätt att enkelt och snabbt få i sig proteiner och kolhydrater efter träningen är att komplettera med proteintillskott.

Självklart är det också viktigt att dricka mycket efter träningen. Urinproduktionen ökar för att kroppen ska göra sig av med slaggprodukter. Är ditt urin gult eller brunt så behöver du dricka mer.

Sömn och vila är också viktiga komponenter för musklernas återhämtning. Dela upp din vecka på olika muskelgrupper så kan du både vila och träna effektivt.

En kommentar om “Återhämtning viktig efter träning

  1. Håller med, kolhydraterna efter träning är viktigare än man tror. Det är också bra om de är snabba för att öka insulinet, då får man ännu större effekt av det proteinet man äter. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *