Därför är träning med fria vikter bättre

Träning med fria vikter

Många tror att man behöver gymmets fina maskiner för en effektiv styrketräning, och det blir ett argument för att inte träna hemma. Det stämmer inte. Här är sex skäl till varför det är bättre att träna med fria vikter.

1 Träning med fria vikter stabiliserar dig

När du tränar med fria vikter (hantlar och skivstång) involverar du fler stabiliserande muskler än vad du gör i en maskin. Du tränar också balansen och koordinationen vilket du inte alls gör i maskinen.

träningsmaskin

Squat machine. Varför lockas vi till träningsmaskiner? Troligen för att de har en instruktion som gör det enkelt att komma igång.

 

squats med fria vikter

Squats med fria vikter engagerar alla muskelgrupper, din balans och koordination. Dessutom förlöser du mer tillväxthormon.

 

2 Triggar ofta större muskeltillväxt

När du tränar med fria vikter så involverar du oftast många fler muskelgrupper, och ju fler muskelgrupper som är involverade i en övning, desto mer tillväxthormon kommer kroppen att producera. Mer tillväxthormon ger dig större muskeltillväxt.

3 Ger dig styrka för vardagen

En bra tanke vid all styrketräning är att fråga sig: Är den här rörelsen naturlig? Skulle den kunna förekomma i min vardag? Är den här kroppsdelen skapad för att användas så här? När du tränar med fria vikter kommer du oftare att kunna svara ja på den frågan än när du tränar i maskiner.

4 Tillåter oändliga variationer

I maskinen är du låst vid ett eller få utföranden. Med fria vikter kan du variera övningarna i oändlighet för att passa din kropp och för att uppnå det mål du har.

5 Passar alla kroppar

Även om många maskiner är justerbara så är det inte ovanligt att man känner att maskinen är felbyggd. Sanningen är förstås att den är rätt byggd för vissa kroppar, men inte just min. De fria vikterna ställer inga krav på att din kropp ska vara utformad efter någon norm.

6 Naturligare rörelser minskar skaderisken

I övningar med fria vikter blir rörelsemönstret naturligare och därmed minskar risken för skador, förutsatt att du vet hur du ska lyfta vikterna på rätt sätt.

Visst kan maskiner vara bra, men börja inte där

Träningsmaskiner är självklart inte bara av ondo. Ibland behöver man träna isolerat och då kan en maskin vara bra. Det vi vill försöka motverka med den här texten är att man börjar med maskiner som nybörjare, bara för att det är enkelt att komma igång. Snarare bör du börja med fria vikter för att få en allsidigare och naturligare träning, för att sedan använda en maskin för isolerade övningar när du har blivit starkare i supportande muskulatur så att du inte riskerar skador.

Hur kommer jag igång att träna med fria vikter?

Det är faktiskt varken krångligt eller dyrt att komma igång. Du behöver ett träningsprogram med instruktioner för varje träningsmoment för att göra rätt, men du lär dig snabbt och får sedan en effektivare och naturligare träning med fria vikter än i gymmets maskiner.

Börja med att läsa om hur du fixar ett hemmagym till låg kostnad. Sedan läser du vidare om hur du kan träna med hantlar. Följ oss gärna på Facebook och Twitter för löpande tips och dela dina träningsbilder med våra läsare genom att tagga #hemmaträning på Instagram så hjälps vi åt att inspirera till att träna mera med fria vikter.

En kommentar om “Därför är träning med fria vikter bättre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *