Identifiera vilket mål du har med din styrketräning

Målsättning med din träning

Du har bestämt dig för att börja styrketräna. Eller börja om. Bra! Det är enkelt att hitta tips på webben om olika sätt att uppnå ditt mål med din styrketräning. Men den första frågan du behöver ställa dig själv är: Vad är mitt mål med min träning?

Du behöver veta vad ditt mål är, dels för att kunna motivera dig själv att träna de dagar det känns tungt, men också därför att målsättningen avgör hur du ska träna. Du behöver exempelvis träna på ett visst sätt för att få stora muskler, men på ett helt annat sätt om du vill bygga explosiv styrka för att kunna hoppa högt i en sport.

8 vanliga (och bra) orsaker till att styrketräna:

  1. Jag har ont i kroppen och vill träna för att känna mindre smärta.
  2. Jag har dålig hållning och vill träna för att få bättre hållning.
  3. Jag sitter mycket stilla och vill träna för att må bättre.
  4. Jag vill bli starkare eftersom jag har ett tungt jobb.
  5. Jag vill få större muskler för att se snygg ut.
  6. Jag vill gå ner i vikt.
  7. Jag vill förebygga skador.
  8. Jag behöver styrkan för en annan sport.

Som sagt, alla dessa är bra orsaker till att styrketräna, men alla dessa åtta har mig själv i fokus. Lovisa “Lofsan” Sandström, som är personlig tränare, tipsar oss om att det kan vara bra för din motivation att också lägga till en tanke om hur din träning kan påverka någon eller några relationer i din närhet.

Exempelvis kan du tänka:

  • Jag vill träna för att vara piggare och gladare för min familj / mina barn / min partner
  • Jag vill träna för att få större tålamod med min/mina …

Du förstår tanken. Personligen hoppas jag att tänk-främst-på-dig-själv trenden är passé och att vi börjar tänka mer på andra igen. Jag är övertygad om att vi mår bra av det, att vi behöver det, och att det är ett utmärkt sätt att stärka vår motivation. Läs gärna artikeln 10 sätt att motivera dig till träning.

Låt målet avgöra hur du ska träna

Okej, du har nu identifierat dina målsättningar. Vi ska nu utgå från de åtta vanliga målsättningarna jag nämnde ovan och ge några tips på hur du kan planera din träning. Klicka på det som passar din målsättning för att läsa mer.

Träning för att lindra smärta och värk
Oavsett vad din värk beror på så kan träning lindra smärtan, eftersom träningen sätter igång produktionen av kroppens eget morfin – smärtlindrande endorfiner. Om du har ont i axlar och skuldror så kan du läsa mer här: Träning för att lindra smärta och värk i axlar och skudror
Träning för att få bättre hållning
Idag har många av oss stillasittande job och det är en del av orsaken till att vi får dålig hållning, vilket i sin tur kan ge andra problem som värk eller skador. Läs mer här: Träning för att få bättre hållning
Träning för att bli starkare
Artikel kommer snart. Välkommen tillbaka!
Träning för att bygga större muskler
Det är skillnad på träning för bygga styrka och träning för att bygga större muskelvolym. Läs mer här om träning för att bygga större muskler
Träning för att gå ner i vikt
Vill du träna för att gå ner i vikt? Bra, då har du slagit in på en väg som kan ge dig både bättre fysisk och psykisk hälsa. Att fettförbränning bara skulle ske under långa konditionspass är en myt. Styrketräning är ett roligt och effektivt sätt att gå ner i vikt. Läs mer om träning för fettförbränning här
Träning för att förebygga skador
Artikel kommer snart. Välkommen tillbaka!
Träning för att få explosiv styrka för en sport
Artikel kommer snart. Välkommen tillbaka!

Alla artiklar är inte färdiga ännu. Vi fyller på eftersom. Följ oss på Facebook, Twitter eller Instagram för uppdateringar.

Vilket mål har du med din träning? Dela gärna med dig i en kommentar så kanske vi kan hjälpa dig med tips på vilken träning som kan passa just dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *