Superset – vad betyder det?

Vad är superset?

Superset är ett sätt att träna där man gör två övningar tätt följande på varandra utan vila emellan. Vanligast är att man gör detta som ett antagonistset, där man i första övningen tränar muskler som flexerar (böjer) och i den andra övningen tränar dess antagonister, de muskler som extenderar (sträcker ut).

Exempel:

  • Övning 1: Bicepscurl. Övning 2: Triceps dips.
  • Övning 1: Flyes. Övning 2: Inverted Flyes.

Varför ska man köra superset?

Det finns flera klara fördelar med superset:

  • Du får ett bra “flås” eller “momentum” genom hela träningen som hjälper dig hålla entusiasmen uppe samtidigt som den muskelgrupp du tränar får vila sig medan du tränar antagonisten.
  • Ditt träningspass blir mer tidseffektivt.
  • Du håller koll på att träningen blir balanserad och allsidig genom att alltid träna antagonisten lika mycket.
  • Det är ett roligt sätt att träna, ännu mer om du gör det med en vän där ni växlar övningar med varandra.

“Bra pump”

Den kanske vanligaste motivationen som brukar höras varför man ska köra superset är att “man får ett bra pump” i musklerna, vilket upplevs hjälpa till högre prestation eller bygga större muskler. Psykologi är viktigt, så om superset får dig att hålla entusiasmen uppe så höjer det förstås din prestation. När man talar om “pump”, som i videon nedan, så är det dock viktigt att du förstår vad som händer, så att du kan avgöra om det är förenligt med dina träningsmål.

Superset måste inte vara ett antagonistset. Man kan även köra superset inom samma muskelgrupp. Då vill du troligen skapa mjölksyra i musklerna för att öka förmågan att lagra glykogen i muskelcellerna, vilket leder till en volymökning (sarkoplasmisk hypertrofi) men inte så mycket styrkeökning.

Det är ett sådant superset som visas i den här videon. Du pumpar upp musklerna med sarkoplasma, vilket ser bra ut, men du blir inte starkare. Inget fel med detta bara du är medveten om dina mål och vad som tar dig dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *