Laktosfritt proteinpulver – test av olika typer och smaker

Test av laktosfritt proteinpulver

Uppdaterad 2016-01-05
Laktosfritt proteinpulver, finns det?
Ja, det finns. Den första frågan du behöver ställa dig är om du behöver ett helt laktosfritt proteinpulver eller om du klarar av lite laktos? Är du helt laktosintolerant så får du glömma mjölkproteiner och satsa på något av de alternativ som finns. Här visar vi först tre laktosfria proteiner och sedan några preparat med lågt laktosinnehåll och förklarar varför du bör pröva ett sådant först.

Helt laktosfria proteintillskott

Gold Beef Pro-Tein är ett laktosfritt proteinpulverBiffprotein är en nyhet på marknaden som snabbt blivit populär. Anledningen är att råvarupriserna stigit för andra proteiner vilket gjort produktionen av biffproteiner lönsam. Gymgrossisten har flera bra biffproteinisolat med en naturligt hög koncentration av kreatin och BCAA.

Äggprotein, exempelvis Body Science Egg Protein, smakar okej men är ungefär dubbelt så dyrt som mjölkprotein. Äggprotein passar perfekt för dig som äter LCHF eftersom det innehåller väldigt lite kolhydrater.

Sojavit är ett laktosfritt proteinpulver

Sojaprotein är billigare men brukar inte vara någon smaksensation precis. Gymgrossisten har flera sojaproteinpreparat att välja på.

Observera att ägg- och sjojaproteiner inte är lika kompletta och effektiva som mjölkproteiner. Av de helt laktosfria proteintillskotten är biffprotein det mest kompletta och effektiva.

Testa först ett proteintillskott med väldigt lite laktos

Är du känslig för laktos men tål en del, så ska du absolut först testa ett renat mjölkprotein (isolat) med lågt laktosinnehåll. Anledningen att vi rekommenderar att du testar detta först är dels att de är billigare än de laktosfria alternativen, men främst för att de är mer effektiva. Har du mjölkallergi (allergisk mot mjölkprotein) så kan du naturligtvis inte äta mjölkproteiner alls, även om proteintillskottet renats från laktos.

Skillnaden mellan kasein och vassle

Av mjölkens (råvarans) proteiner är ca 80 % kasein och 20 % vassle. Kasein och vassle är två proteiner som fungerar lite olika. Vassle tas upp väldigt snabbt och är därför bra direkt efter träning. Vassle är dock inte så bra resten av dygnet, eftersom det är för snabbt för att kunna upprätthålla anabolismen och motverka muskelnedbrytning. Över längre tid är är kasein bättre. Det är långsamt och fortsätter tillföra aminosyror i timmar och motverkar på så sätt muskelnedbrytningen bättre.

HemmaTränings tester av olika proteinpulver

Vanliga proteinpulver (med laktos)

Jag är känslig mot laktos men inte laktosintolerant. Det första proteinpulver jag testade var Whey 80 från Star Nutrition – ett billigt och helt okej proteintillskott av vassle med normalt laktosinnehåll. Det sägs vara Sveriges populäraste protein men jag fick gaser och orolig mage på grund av det höga laktosinnehållet. Jag testade också Night Pro av samma märke som är en bra blandning mellan kasein och vassle, men där blev magproblemen ännu värre. För mycket laktos för mig.

Låglaktos vassle

Nu testade jag Isolate FX, som är ett rent vassleprotein. Det här funkar bra för min mage och smakar okej. Jag blir dock trött på de flesta konstgjorda smakerna hos Isolate FX och den enda smak jag inte blir trött på är den som heter naturell. Den smakar typ ingenting. Uppdatering 2016: Isolate FX är nu ersatt av Triple Whey FX. Den finns dock inte i smaken naturell utan då får du välja Whey FX som inte är ett lika utpräglat isolat, men populärt bland de som vill ha ett kolhydratfritt proteinpulver.

Låglaktos blandprotein

Vill du bara ha ett proteintillskott så bör du satsa på ett blandprotein som innehåller både vassle och kasein. Det första jag testade var Casein FX. Namnet till trots så är det ett blandprotein med 80 % kasein och 20 % vassle. På grund av min tidigare erfarenhet när det gäller smaken så beställde jag naturell. Det var inte så lyckat med den här produkten. Den var riktigt jobbig att få i sig. Här är det någon av de smaksatta varianterna som gäller. Finns i jordgubb, vanilj, banan-choklad samt choklad.

Nästa test blev Diet Fuel från Body Science, även det ett blandprotein med övervägande kasein. Det här var det hittills bästa kaseinet jag testat (observera uppdateringen nedan). Det visade sig också vara lite billigare än Casein FX om man räknar protein per krona. Blåbärssmaken är jättegod att äta som kräm med mjölk och bär på kvällen. Jag låter den stå en liten stund i frysen innan. Diet Fuel innehåller möjligen lite mer laktos än Casein FX men det funkar bra för mig och smaken och priset fäller avgörandet.

Uppdatering:
Body Science Diet Fuel är nu ersatt med en vidareutveckling som heter Body Science Platinum Protein. Vi återkommer med ett smaktest snart men jag antar att det inte smakar sämre än Diet Fuel, som alltså var en av mina favoriter. Just nu 219 kr (ord. 349 kr)

Artikeln fortsätter efter annonsen

Båda dessa är alltså blandproteiner och kan användas hela dagen. Jag körde med enbart Diet Fuel ett tag för enkelhetens skull men kände att jag ville hitta de bästa separata vassle och kaseinprodukterna istället. Dessutom är blandproteinerna inte lika lättblandade, och direkt efter träningen vill man ha ett lättblandat pulver.

Jag jagar vidare efter bästa låglaktos-vasslet

Min tidigare favorit var alltså Isolate FX naturell, men eftersom det är bökigt att beställa från två olika leverantörer så ville jag testa något från Body Science. Mitt nästa testobjekt blev därför Whey Isolate, som alltså är ett vassleisolat. Den finns inte i naturell utan bara i smakerna Choklad och Päron Split. Jag börjar med att testa choklad. Den är helt okej, men det är lite för mycket för min smak och jag saknar Isolate FX naturell.

Skam den som ger sig, jag testar även Whey Isolate Päron Split. Det skulle jag inte ha gjort. Snål som jag är så plågar jag i mig ett helt kilo fastän smaken äcklar mig. Päron Split är alldeles för sött, smakar godis och lämnar dålig eftersmak. Inte ens mina tonåringar vill dricka det. Det blir lite bättre om man blandar med mycket mjölk och grädde. Nej, för Whey Isolate så är det chokladsmak som gäller. Whey Isolate är något billigare än Isolate FX, så för den som gillar godis så är den ett bra köp.

Innehåll i Whey Isolate från Body Science
Klicka för innehåll i Whey Isolate

Snart dök det upp ett nytt alternativ till Whey Isolate, nämligen Body Science Whey Delite. Den finns i min favoritsmak blåbär och smak och konsistens är precis som jag vill ha det. I detta vassleprotein har man tillsatt laktasenzym för att hjälpa spjälkningen av det lilla laktos som finns vasslet. Whey Delite innehåller dock betydligt mer kolhydrater än Whey Isolate, vilket jag inte gillar eftersom jag äter LCHF. Men har du inget emot kolhydrater så är det ett väldigt gott och lättblandat protein som funkar bra för den laktoskänsliga magen.

Låglaktos kasein

Body Science CaseinJag körde ett tag på Diet Fuel som nattprotein, till dess jag blev nyfiken på Body Science Casein och testade det. Bingo! En ny favorit. Body Science Casein är mer lättblandat, skummar mindre och är därmed lättare att dricka. Dessutom innehåller det mer kasein och är aningen billigare om man räknar protein per krona.

Summering

Om du inte är totalt laktosintolerant så rekommenderar jag att du testar mjölkproteiner med lågt laktosinnehåll. Av dessa så är mina favoriter:

Disclaimer: Observera att dessa proteintillskott är alltså inte helt laktosfria, men de har väldigt lågt laktosinnehåll, typiskt 0,5 – 1 % och funkar väldigt bra för min mage.

Over to you: Vilka är dina favoriter bland proteintillskott? Hjälper de tillsatta laktasenzymerna för dig? Kommentera nedan eller på Facebook.

2 kommentarer om “Laktosfritt proteinpulver – test av olika typer och smaker

  1. Hej Jennie, och välkommen hit! Bra att du delar din erfarenhet som laktosintolerant. Det vore roligt att få höra mer konkret vilka av ovanstående du testat och exakt vilket pulver du rekommenderar. Det vore värdefullt för andra besökare.
    Ha det fint! /HemmaTräning

  2. Jag är laktosintolerant och har också testat de flesta pulver . Blev extremt less då jag schöjdes och mådde illa av ovanstående pulver. Tills fitnessguru rekommenderade mig deras pulver som är låglaktos. Jag är helt såld!!! Så grymma produkter. Dom har även receptbank på deras hemsida så man kan göra så mycket annat gott än shakes på deras smaker . Så jag skulle helt klart skicka över alla till fitnessguru om man är ute efter en goda smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *