Hemmagym billigt – 7 bra träningsredskap för att komma igång

Träningsredskap för ditt hemmagym

Visst kan du skaffa dig ett hemmagym billigt! Väldigt billigt faktiskt. Som träningsredskap behöver du egentligen bara ett par hantlar, några extra vikter och en plats att hålla till på. Sedan blir det förstås roligare med en musikanläggning och en stor spegel. Men du kan faktiskt komma igång att träna hemma för bara några hundralappar.

Här har du en lista med tips på träningsredskap för din hemmaträning. Målet med listan är att du ska kunna komma igång för en riktigt låg kostnad. Därför har vi listat redskapen en prioriteringsordning som vi tycker är vettig. Du klarar dig med 1:an. Sedan kan du uppgradera när du får råd.

1 Hantlar

Hantelset 20 kg från Biltema Du kan komma igång med ett 15 kg hantelset bestående av 2 korta hantelstänger, några olika vikter och skruvlås att låsa fast vikterna med. I skrivande stund har Rusta ett 20 kg hantelset för 349 kr. Det är ett väldigt bra pris. Detta räcker för att köra igång med din hemmaträning.

Jag skulle rekommendera två hantelset. Detta för att du snabbare ska kunna växla mellan övningar utan att byta vikter på hantlarna. Dessutom blir det snabbt för lätt för dig med bara ett viktset (är du man så är det troligen för lätt från början). Komplettera gärna med några snygga hantlar i neopren med fast vikt från 2×0,5 kg – 2×3 kr (från 199 kr). Neoprenhantlarna är dels väldigt greppvänliga och dessutom kan du lägga ifrån dig dem var som helst utan att vara rädd att golvet skadas, vilket är skönt när du tränar hemma.

Vill du ha tyngre hantlar direkt så kolla in denna 15 kilos hantel för 499 kr.

2 Matta

träningsmatta Okej, det är kanske inget träningsredskap, men du behöver någon slags matta på golvet, dels för att ligga på, men också för att skydda golvet och hantlarna. Det går bra med vilka vanliga mattor som helst som du har liggande. Det finns ingen anledning att köpa en speciell träningsmatta till din hemmagym. Har du ett kallt golv så är det förstås skönt med en matta som isolerar bra. Sedan kan man ju tycka att det är kul om det ser lite proffsigt ut. Här hittar du ett rejält golvskydd  och här är en träningsmatta som är skön som underlag när du gör övningar liggande.

3 Skivstång

Viktpaket 17 kg från RustaVill du ha en skivstång så finns det en enkel sådan för 249 kr på Rusta. Till detta rekommenderas ett viktset 30 kg från Rusta för 599 kr. Billigare vikter finns inte!

Men observera att det går jättebra att komma igång med din träning enbart med hantlar.

4 Träningsbänk

Vill du uppgradera ditt hemmagym så är nästa steg att skaffa en träningsbänk med skivstångsställning. Vi köpte en väldigt billig variant för 595 kr (bild här) för att testa vad man får för de pengarna. Anordningen för bencurl var helt feldimensionerad och oanvändbar. Likaså anordningen på sidan som troligen var tänkt för någon form av flyes. De är bara i vägen. Men när man har plockat bort detta så går bänken och skivstångsställningen att använda, men visst känns det billigt och aningen instabilt. Har du ett par tusen att satsa på en stadigare bänk så gör det.

Skivstångsställning
Master Skivstångsställning
Just nu 1499 kr (-25%)

Ett bra tips kan vara att köpa separat träningsbänk och skivstångsställning. Det blir mer flexibelt då du kan använda dem var för sig. Just nu har Gymgrossisten 25% rea på en skivstångsställning där du kan få upp skivstången på 165 cm, vilket till och med funkar för knäböj för de flesta. De har även en kraftigare variant, även den med 25% rea. Erbjudandet gäller till 2016-03-31.

5 Hopprep

Man behöver egentligen inga speciella redskap för uppvärmning. Kör burpees eller värm upp enskilda muskler genom att lyfta lätta vikter innan du börjar köra övningen på riktigt. Men ett hopprep kan vara väldigt bra att ha hemma – ett roligt och bra sätt att värma upp hela kroppen och få upp ett bra flås.

6 Dörrtrapets

En dörrtrapets är ett otroligt bra och billigt träningsredskap att ha hemma. Den sätter du enkelt upp i en dörrkarm utan att skruva och tar ner den när du har tränat färdigt. I dörrtrapetsen tränar du pull-ups och chin-ups – ett par av de bästa övningar som finns för hela överkroppen. Men du kan även använda den på golvet för djupare armhävningar, dips och situps. Kolla in den här videon:

Trapetsen i videon, Iron Gym, hittar du hos Gymgrossisten för 479 kr. Enklare varianter finns billigare.

7 TRX – träningsband för slyngträning

Ett annat suveränt träningsredskap för hemmaträningen är ett träningsband för slyngträning. Det kan du fästa i en dörr och träna hela kroppen mot din egen kroppsvikt. Det kanske mest välkända är TRX. Just TRX har blivit hyfsat dyrt på grund av sin popularitet, men det finns förstås billiga kopior hos Rusta (299 kr) och Clas Ohlson (399 kr). Har du testat någon av kopiorna? Berätta gärna i en kommentar hur de funkar.

TRX träningsband för slingträning

Nu har du utrustningen du behöver för att börja träna hemma!

5 kommentarer om “Hemmagym billigt – 7 bra träningsredskap för att komma igång

  1. En abroller ( träningshjul) är också en bra investering. Finns bland annat ett på biltema för under 100 lappen.

  2. Hej. Vikter i all ära. Jag har själv detta och anser även jag att detta är något att har användning för. Löpning i olika former anser jag är 50% av den hemmaträning man kan göra. Ett verktyg jag har börjat använda mycket är en hård foamroller. Detta är ett mycket bra redskap, dels för återhämtning och för ökad blodcirkulation i musklerna. Det behöver alla, även de som sitter stilla mycket 🙂

    Jag kollade runt på lite olika alternativ innan jag köpte min roller. Rusta 199kr, kändes relativt mjuk och det passar den som vill ha “mjuk” massage. SATS säljer en hård foamroller för 499kr med mönster. Dock hittade jag flera som säljer foamroller till mycket lägre pris, men med samma kvalitet, tex. http://www.Active.se och http://www.triggermassage.se Rusta säljer dock inte sina prosukter via nätet…

  3. Jag undrar vilken diameter det är på stängerna till Rustas handlar.
    Jag har en del viktskivor som är 25 mm så det vore en fördel om man även kunde använda dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *